torsdag 28 april 2011

Designmarknad i Göteborg

måndag 11 april 2011

Mitt namn är Linn Bjelkne.

Mitt namn är Linn Bjelkne och jag kallar mig idag produktdesigner och här är min story.

Jag växte upp i den lilla staden Nybro i småland. Staden mitt i glasriket med endast 20 000 invånare. När jag var barn hade jag mycket svårt för skolan. Jag hade endel konsentrationssvårigheter och jag hamnade alltid efter i matteböckerna och hade svårt för att lära. Detta gjorde att jag snabbt gav upp och jag tyckte inte alls att det var roligt att gå i skolan. Jag var redan då lite egen och jag gillade inte att springa ut på rasterna och leka ute. Jag blev lycklig när vädret var alldeles för dåligt för att vara ute då jag istället kunde sitta inne och rita. Min dröm när jag var liten var att bli sömmerska. Jag älskade att pyssla, rita och sy och jag älskade att ge bort egna tillverkade saker till kompisar och familj. Skolan var aldrig riktigt anpassad för mig, vilket gjorde att jag fick ett jätte dåligt självförtroende. När jag inte riktigt hängde med på lektionerna började jag istället filosofera mig bort och detta märktes till slut av lärare som inte riktigt kunde förstå sig på mig och jag kunde inte riktigt förstå det själv fören nu. Jag var alltid en av det bästa i bild på skolan och jag fick alltid bra respons för det av mina bildlärare och mitt mål blev att söka mig in till bild och form på det estetiska programmet på gymnasiet. Men på grund av mitt dåliga betyg fick jag istället gå på samhällsprogrammet. Under min tid där hade jag det väldigt tufft och mitt bild intresse suddades sakta ut tills jag av en slump kom in efter gymnasiet på St.Sigfrids folkhögskola konst och bild. Min tanke var inte att bli något av det utan jag såg tiden där som en paus från den teoretiska skolan.

Under min tid där blommade mitt intresse för bild upp igen och jag fick en super skön paus ifrån allt jobbigt och kunde istället bara vara kreativ hela dagarna. Där hamnade jag i två år och när jag efter ett tag började inse att jag faktiskt kunde bli något av det här. Det fanns ju faktiskt designhögskolor! Mina lärare på folkis ville att vi alla skulle satsa på att komma in på konstfack men jag blev så anti av detta så jag längtade mig bort till storstaden Göteborg istället och sökte upp Högskolan för design och konsthantverk (HDK). Jag gjorde allt i min makt för att komma in och jag kom in, super lycklig! När jag började på skolan blev jag inte lika nöjd som jag hade trott. Det var ett hårt klimat, med en nästa för bred inriktning så jag blev otroligt förvirrad och visste inte riktigt vad jag ville. Jag fick upplevelsen av att design är en hård bransch och jag kände att jag aldrig någonsin skulle lyckas men jag kämpade på och det gav mig skin på näsan. Det var under sista året som jag hade ett projekt då jag skulle utforska återvinning som gjorde att jag tillslut förstod vad det var jag ville syssla med REMAKE!

Efter min examen flyttade jag tillbaka hem till Nybro och började läsa en internationell kurs på ett halvår i svensk möbeldesign. Halvåret gav mig otroligt mycket! Trotts att det ibland var lite rörigt var det underbara lärare och klasskompisar som verkligen trodde på mig, utbildningen var jordnär och realistisk. Jag fick ett hopp om att jag faktiskt kan lyckas och det var precis vad jag behövde! Genom utbildningen fick jag kontakt med möbel formgivaren och läraren Lars Apelmo som gjorde att jag fick en praktikplats på Macken design i Växjö som höll på med Remake, där jag idag befinner mig. Jag deltog också till en remake designtävling på Macken vilket jag vann med "One bottle diffrerent lights" (Återvinning av vinflaskor som blev tre olika ljusstakar) och sen dess har det rullat på och idag är produktionen av Bottle collection igång vilket kommer bli vaser, ljusstakar och dricksglas av återvunna vinflaskor. Idag läser jag också distanskursen Green design 2.0 som är en kurs skapad för att lyfta Grön design in i företagen och att knyta kontakter med smålänska designföretag i möbelriket. Jag har också fått äran att ge en vas som gåva till kronprinsessan Viktoria och har idag redan fått en mängd beställningar. 
 
Bottle collection kommer även i maj att säljas på designkollegornas marknad, vill du också beställa?
Kontakta mig på mail. linnbjelkne@gmail.com och/eller besök min design blogg på linnbjelknedesign.blogg.se för att se mer av mig och mitt designliv!
Sen vill jag också hylla Kristin och James som gör designkollegorna möjlig och som gjort att jag fått endel kontakter med formgivare inför framtiden!
/Linn

tisdag 5 april 2011

Nobyåsa: Åsa Norberger Design

Accessoarer, kläder, design, konst, färg, gammalt, nytt, känsla, detaljer som skiljer varje produkt åt, personlighet, utmaningar, överraskningar, allt kreativt finns och kommer du uppleva med ”nobyåsa”.
Vilket är en del av mig och gör mig till den person jag är Åsa Norberger, 30 år ung!



Hej!

Min historia började en tid tillbaka i Vargön/Vänersborg då jag tog en nål för första gången och skulle sy outfits. Gosedjur och barbiedockor fick vara mina modeller på 80-talet.
Vilken lycka att utveckla sin dröm och följa sitt mål, men som alla måste möta mer eller mindre är motgångar både i livet med sig själv och det man är bra på. Ni får ta del av lite här.

De första 15 åren designade jag klänningar, byxor och tröjor till vänner eller till mig själv. Och skulle alltid vara med och ordna kalas/fester. Kameran fanns alltid i handen. Allt skulle fastna på bild. För att jag var bra på att fixa och styla sa alla när något var på gång. Jag placerades eller kanske själv valde att vara i bakrunden och lyfta fram de andra. Något som jag fortsatte att göra tills jag upptäckte att min röst inte var viktig för andra utan att jag bara skulle göra alla andra nöjda.  Det var dags att fundera på vad jag kunde göra för mig…

Göteborg i 3 år: konst och form var mitt första steg. Nya intressanta människor och vänner som inspirerade mig. Klädkollektion, foto, konst, keramik, skulptur, balklänning. Det ledde till Folkuniversitetet ”Art college” Mönsterkonstruktion och medborgarskolan ”underkläder”.  Och så fortsatte jag bara följa mitt mål med up´s and down´s…

Mina resor har verkligen utvecklat och inspirerat mig. Och kommer alltid att göra det. Jag älskar utmaningar och att upptäcka, men vem gör inte det. ”Backpacker” resan Thailand, Malaysia, Singapore och Indonesien, ”hitta tillbaka till mig själv” resan USA Atlanta flygplats…(en lång historia), tillbaka till Stockholm, Bahamas, Cuba, Brasilien och London, språk i Spanien och utbildning i Italien, Milano Textile and fashion design, IED. Ett intensivt år. Vi studerade 2 år på 1 år att sova var då något man kunde glömma. Vi fick möjligheten att jobba med professionella människor gå på mässor, inköp, modevisningar, British next topmodel, showrooms, minijobb med moschino, utställningar, modemässor, inredningsmässor, uppleva kultur milano och så mycket mera. Vi gjorde menswear, womanswear, accessories, shoes, bags, mönster, workshops, som om vi inte hade upp över öronen att göra så ville jag utmana mig extra med att sy en bröllopsklänning för hand och dra isär t-shirtar och sticka en klänning.

Vi pressade oss och jag pressade mig själv framför allt med utebliven sömn och mitt upp i allt så kommer bomben. Den första jobbiga kritiken efter sömnlösa nätter  och ett presenterat projekt: det här var väl inte bra, den här branschen kanske inte är något för dig osv. Det fortsatte så under året. Nästan varje projekt: jo men det var kanske något som var bra men inte tillräckligt. Det var så nära att jag gav upp. Jobbade mycket med knitwear och blev erbjuden en praktikplats i Milano. Vilket var helt underbart och lyfte upp mig men hemma fanns kärleken…

Envisheten och mina egna krav till mig själv fick mig att fortsätta. Även fast det var svårt att förstå det när man var uppe i det så är jag glad att de kritiserade mig. Det fick mig till att bli bättre och bättre. För att överleva i branschen bör man ha lite mer skinn på näsan. Och det har gjort mig starkare varje gång, självklart så faller man ner i gropen fortfarande men snabbare kravlar man sig upp.

Att skapa och bygga upp ett eget klädmärke på egen hand med familj innebär som många säkert redan vet, uppoffring, tidsbrist, svett, ilska, stress, press, kritik, sömnbrist, jobba jämt, trotsiga barn, magkatarr, tårar, upplevelse, utmaning, utveckling, skratt, uppskattning, positiv kritik, glada barn, drömmar, kunskaper,  osv jag kan hålla på i evigheter men trots det jobbiga kan jag inte tänka mig något annat, JAG BARA ÄLSKAR DET! Det är bara att inse att det tar sin tid men att inte ge upp!

Från första greppet om nålen till de senaste åren, fortfarande samma mål men en bit på väg. Sakta men säkert. Startade  Åsa Norberger Design ”nobyåsa” hösten 2009. Jag designar accessoarer som scarfes, armband, örhängen, halsband, mössor och klänningar. Använder mig av material som garn, läder, lera, trä och alla slags tyger. Och detaljer är en viktig del. Det är början och grunden för att utveckla till en egen klädkollektion inom snar framtid. Allt eller inget! Våga satsa! Tro på dig själv! Res dig upp igen! Ja det var en del av mig, resten kommer ni se i min design!

Tack och jättekram till Kristin och James att ni tar er TID och ger oss alla en större möjlighet att komma ut och synas med ”Designkollegorna”. Ni inspirerade mig till att börja skriva min story!

Buona fortuna!

Vill du veta mer om min design eller om mig, hör gärna av dig:

Här hittar ni fler bilder från nobyåsa.

asa.norberger@gmail.com
asanorbergerdesign.blogspot.com eller
Facebook ”Nobyasa”
Twitter ”Nobyasa”